INLINEHOCKEY

Inlinehockey är en ypperlig aktivitet när det inte är hockeysäsong. Vi har ett brett sortiment med inlineshjul och övriga tillbehör för att göra upplevelsen så rolig som möjlig. Tänk på att det finns olika typer av inlineshjul och kullager för att passa den spelstil och olika underlag. Här går vi igenom de mest vanliga.

Inlineshjul: Ett inlineshjul kategoriseras mellan extra mjukt till extra hårt. De vanligaste hårdheterna för inlinehockey är 72A - 84A där det högre numret motsvarar det hårdare gummit i ditt inlineshjul. Ska du spela mycket inomhus på ett slätare underlag eller om du vet att det blir på mycket betong du ska spela behöver du ett mjukare hjul för att få bra grepp. Ska du spela mycket utomhus på asfalt behöver du ett hårdare gummi, dels för att få bra grepp, men även för att livslängden ska bli så lång som möjligt.

Storleken är också något du bör planera vad du vill ha. De vanligaste storlekarna för inlinehockey är mellan 59 mm - 80 mm och det mindre inlineshjulet bidrar till bättre acceleration med lägre toppfart och det större hjulet tvärt om (högre hastighet men långsammare acceleration). Med ett mindre hjul får du även bättre kontroll och kan göra snävare och snabbare svängar.

Greppet är avgörande för inlinehockey och det är naturligtvis viktigt att ha ett bra grepp så att du han svänga snabbt och hålla emot om det tacklas lite. Greppet hänger ihop med inlinehjulets material/gummi (se ovan) men även hårdheten spelar en stor roll enligt beskrivningen här. Underlag är dock det som avgör mest hur bra grepp du har varför det är viktigt att välja rätt däck för ditt utövningsområde. Asfalt, inomhus, vått eller fuktigt underlag, betong m.fl. är avgörande varför de som spelar mycket inlinehockey oftast har två uppsättningar hjul för att snabbt kunna byta efter behov.

Kullager inlinehockey: Liksom hjulen har betydelse för hur snabbt du kan köra inlinehockey spelar valet av kullager en stor roll. Ett kullager är uppdelat i olika nummer (Abec) där det högsta numret avser det snabbaste kullagret. Ett kullager med högt nummer är tillverkat med högre precision med kulorna vilket bidrar till lägre friktion i kullagret som i sin tur gör att det snurrar lättare och därmed också snabbare. Vanliga kullager för inlinehockey är Abec 7, Abec 9 och Abec 11. Det sistnämna kan också kallas Abec Swiss vilket är det snabbaste kullagret. Det är inte alltid att det snabbaste kullagret är det bästa för din typ av spelstil. Spelar du mycket inomhus på ett helt slätt underlag kanske det rent av går för snabbt för hur just du spelar vilket innebär att du inte kan ta svängar liga snabbt och snävt som du är van vid. Testa dig fram för att hitta ett kullager som passar just din spelstil!

;